3.4 C
Brno
Pátek, 29 března, 2024
- Reklama -časopis
DomůRady a NávodyCukrové řepy je méně, soběstačnost v produkci cukru klesne pod 100 procent

Cukrové řepy je méně, soběstačnost v produkci cukru klesne pod 100 procent

Cukrové řepy bude méně než obvykle.

„Příčinou nižších úrod cukrové řepy je počasí. Právě extrémní sucho v období vegetace zhoršilo růst řepy. Jelikož příznivé počasí pro její růst a tvorbu cukru bylo zejména na přelomu srpna a září, rozhodli jsme se s cukrovary letošní sběr řepy oddálit o pár dní, aby řepa ještě mohla nabrat na cukernatosti a hmotnosti,“ vysvětlil předseda Svazu pěstitelů cukrové řepy Slovenska Róbert Kovács .

Soběstačnost v produkci cukru Slovensku po dlouhé době klesne pod 100 procent. Jak dále uvedl předseda Slovenského cukrovarnického spolku a předseda představenstva cukrovaru v Trenčianské Teplé – Považský cukr Michal Abelovič, odhadují, že pro sucho bude letošní výroba kolem 150 tisíc tun cukru, což představuje soběstačnost na úrovni kolem 90 procent.

„Přesto neočekáváme výpadky v zásobování s cukrem, jak to vidíme v některých okolních zemích. Vnímáme to jako pozitivní zprávu pro spotřebitele, protože nedostatku slovenského cukru se bát nemusí,“ řekl Abelovič.

Na pěstování řepy a její zpracování do podoby bílých krystalků je napojeno více než 3 000 pracovních míst zejména ve venkovských oblastech.

Sektor pěstování řepy a produkce cukru přináší pro státní rozpočet Slovenska každoročně podle Slovenské zemědělské a potravinářské komory (SPPK) kolem 42 milionů. eur a každé jedno euro v podobě podpor se čtyřnásobně vrací do státního rozpočtu. Právě proto je nyní podle komory klíčové, aby se iv době energetické krize podařilo zachovat nepřetržitou produkci cukru.


Hledáte novou výzvu v oboru? Nabídka zaměstnání traktorista v moderní zemědělské společnosti právě pro vás!


Cukrovarnický průmysl je totiž v rámci potravinářského průmyslu nejvýznamnějším odběratelem zemního plynu.

„Vítáme, že cukrovarnický průmysl byl zařazen na seznam chráněných odběratelů energií, pokud se vyhlásí stav nouze. Můžeme si jen matně představit, jak těžká rozhodnutí musí činit některé podnikatelské subjekty, když odstavují provozy pro neúnosné ceny energií,“ pokračoval jednatel Slovenských cukrovarů s.r.o. v Seredi Adrián Šedivý.

Cukrovarnický průmysl si to ale podle něj nemůže dovolit, protože je povinnost zpracovat veškerou cukrovou řepu od pěstitelů. \“V opačném případě by vznikly obrovské hospodářské škody a další propad potravinové soběstačnosti Slovenska,\“ dodal Šedivý.

zeny

Mohlo by Vás zajímat

PR článek